Okumakta olduğunuz yazı ile ilgili bir davanız varsa, bu konuda uzman bir avukatın profesyonel yardımından faydalanmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Bizimle iletişime geçmek veya avukatımız bilgi almak için onur@cbthukuk.net adresine mail atabilir veya 0532 663 86 93 numaralı telefonumuzdan bize ulaşabilirsiniz.
Tutuklama Nedir?
Tutuklama, bir ceza değil koruma tedbiridir. Kanunda yazılan tutuklama nedenleri var olsa dahi, hakim tutuklama kararı vermek zorunda değildir. Ceza muhakemesinde tutuklama istisnai, kural olarak ise tutuksuz yargılanma geçerlidir. Bu ilkenin amacı; henüz suçu işlediği ispatlanmamış şüphelinin, suçu işlemiş izlenimini ortadan kaldırmaktır.
Tutuklama kararına karar verilebilmesi için hemen yapılmasında zorunluluk bulunması, gecikme halinde geri dönülemeyecek sonuçların olacağı ön görülmektedir.
CMK’da ölçülülük şartı açıkça düzenlenmiştir. Buna göre işin önemi ile güvenlik tedbirinin ölçülü olmaması halinde tutuklama kararı verilmesi mümkün değildir.
Tutuklama kararına itiraz için buraya tıklayarak iletişim kurabilirsiniz.
Tutuklama Kararına İtiraz Dilekçesi
ANKARA SULH CEZA HAKİMLİĞİNE
- DOSYA NO : 2018/… Sorgu
- İTİRAZ EDEN : …….
- (ŞÜPHELİ) : ……..
- ADRES: …….
- Av. ……….
KONUSU : Tutuklama kararının İTİRAZEN kaldırılarak, şüphelinin tutuksuz yargılanmasına karar verilmesi istemidir.
CMK’nın 267 ve devamındaki maddeleri gereğince kararın öğrenilmesi tarihinden itibaren, 7 gün içinde tutuklama kararını veren hâkimliğe ya da tutuklama kararı veren hâkimliğe ulaştırılmak üzere bulunduğunuz yer Sulh Ceza Hâkimliğine verilecek bir dilekçe ile tutukluluğa itiraz edilebilir.
İTİRAZ NEDENLERİMİZ CMK 100’deki koşullar oluşmamıştır:
Şüphelinin kaçma şüphesi yoktur. Sabit ikametgâh sahibidir. Şüpheli delilleri karartamaz. Zira suçun delili iddia edilen araçları rızaen, zaten emanete teslim edilmiştir. Şüphelinin tanıklar, mağdur veya başkaları üzerinde baskı kurma olasılığı da yoktur. Zira mağduriyetin giderilmesi için çabalamaktadır. CMK 100/3’te sayılan katalog suçlar arasında şüphelinin üzerine atılan suç yoktur. Ayrıca, tutuklama kararı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 5.maddesindeki koşullarla Anayasa’nın 19/3 hükümleri de dikkate alınarak verilmelidir. Bu koşulların şüpheli bakımından oluşmadığı kanısındayız.
BaroBirlik TBB dergisinde yayınlanan TUTUKLAMAYA VE TUTUKLULUK HALİNİN DEVAMINA İTİRAZ KURUMU yazısına tıklayarak inceleyebilirsiniz.