Okumakta olduğunuz yazı ile ilgili bir davanız varsa, bu konuda uzman bir avukatın profesyonel yardımından faydalanmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Bizimle iletişime geçmek veya avukatımız bilgi almak için onur@cbthukuk.net adresine mail atabilir veya 0532 663 86 93 numaralı telefonumuzdan bize ulaşabilirsiniz.
Tutuklama Kararına İtiraz Nereye Yapılır?
Tutuklama kararına itirazın nereye yapılacağını, soruşturma aşamasında tutuklamaya itiraz nereye yapılır ve kovuşturma aşamasında tutuklamaya itiraz nereye yapılır şeklinde ayrı ayrı ele almak daha doğru olacaktır.
Soruşturma aşamasında tutuklamaya itiraz, tutuklama kararını veren Sulh Ceza Hakimliğine yapılmalıdır. Kovuşturma aşamasında ise tutuklamaya itiraz davanın görüldüğü ilgili mahkemeye yapılmalıdır.
Tutuklamaya itiraz, tutuklama kararının tebliğinden veya tefhiminden (öğrenilmesinden) itibaren 7 günlük süre içerisinde yapılmalıdır. Tutuklamaya itiraz ile ilgili usul ve inceleme mercileri Ceza Mahkemesi Kanununun 268. maddesinde ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.
Tutuklama Kararına İtiraz Nasıl Yapılır?
Tutuklamaya itiraz, yasal süresi içerisinde soruşturma aşamasında Sulh Ceza Hakimliğine, kovuşturma aşamasında ise ilgili mahkemeye bir dilekçe veya tutanağa geçirilmek koşuluyla zabıt kâtibine ya da ceza infaz kurumu veya tutukevi müdürlüğüne beyanda bulunmak suretiyle yapılır.
Kararına itiraz edilen Sulh Ceza Hakimliği veya Mahkeme itirazı yerinde olup olmadığını inceler, itirazı yerinde görürse kararı düzeltir, itiraz yerinde görülmezse en çok üç gün içinde, itirazı incelemeye yetkili olan merciine gönderir.
Tutuklama Kararına İtirazın Reddi Halinde İnceleme Usulleri
Soruşturma aşamasında, Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen tutuklama kararlarına itiraz edilmesi halinde, tutuklama kararını veren Sulh Ceza Hakimliği itiraz talebini yerinde görmediği takdirde reddine karar vererek, kararı incelemesi ve itiraz konusunda karar vermesi amacıyla dosyayı kendisinden sonra gelen numaralı Sulh Ceza Hakimliğine gönderir. Kararı o yerde bulunan son numaralı Sulh Ceza Hakimliği vermiş ise, itiraz kararını ilk numaralı Sulh Ceza Hakimliği inceler ve karar verir. Tutuklama kararının verildiği yerde yalnızca bir Sulh Ceza Hakimliği varsa tutuklamaya itirazı incelenerek karar vermesi amacıyla en yakın yerdeki Sulh Ceza Hakimliğine gönderilir.
Soruşturma aşamasında tutuklama kararının verilmesi ve itiraz süresi dolmadan hemen davanın açılması halinde veya kovuşturma aşamasında Asliye Ceza Mahkemesi tarafından tutuklama kararının verilmiş olması halinde tutuklamaya itiraz ilgili mahkemece incelenip kabul veya red kararı verilir. Red kararı verilmesi halinde tutuklamaya itiraz kararı incelenmek üzere üst mahkemeye yani Ağır Ceza Mahkemesine gönderilir. Üst mahkemenin vereceği karar kesindir.