Okumakta olduğunuz yazı ile ilgili bir davanız varsa, bu konuda uzman bir avukatın profesyonel yardımından faydalanmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Bizimle iletişime geçmek veya avukatımız bilgi almak için onur@cbthukuk.net adresine mail atabilir veya 0532 663 86 93 numaralı telefonumuzdan bize ulaşabilirsiniz.
Tutuklama Kararına İtiraz
Tutuklamaya İtiraz, tutukluk süreleri ve tutuklamaya itirazın nasıl yapılacağı ve tutuklulukla ilgili diğer konularda daha önce yazmış olduğumuz yazılarımızla bilgi vermeye çalışmıştık. Bu yazımız da ise, tutuklu ve tutuklu yakınları tarafından merak edilen, tutuklama kararına itiraz nereye yapılır, tutuklamaya itiraz nasıl yapılır konularında ayrıntılı bilgi vermeye çalışacağız.
Tutukluluk Kararina Nasil İtiraz Edilir?
Tutuklama kararına itiraz nereye yapılır ve tutuklamaya itiraz nasıl yapılır konusuna geçmeden önce tutuklama kararı ile ilgili genel bilgiler hakkında bilgi vermenin faydalı olacağı kanaatindeyiz.
Tutuklama bir tedbirdir ve her suçla ilgili olarak tutuklama kararı verilemez. Kanunda hangi suçlar yönünden tutuklama kararı verileceği açıkça belirtilmiştir ve ancak tutuklama kararı hâkim kararı ile verilebilir.
Tutuklamanın Genel Koşulları Nelerdir?
Şüpheli veya sanığın suç işlediğine ilişkin kuvvetli şüphenin varlığını gösteren olguların bulunması, kaçma ve delilleri karatma şüphesinin bulunması halinde kişinin tutuklanarak özgürlüğünün kısıtlanmasına hâkim tarafından karar verilebilir. Tutuklanma en ağır şekilde uygulanan bir tedbirdir, peşin olarak verilmiş bir hüküm olarak değerlendirilmemelidir. Tutuklama kararı verilebilmesi için aşağıdaki belirttiğimiz koşulların bulunması gerekmektedir.
• Kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut deliller bulunmalıdır.
• Kanunda gösterilen tutuklama nedenlerinden biri de, somut olayda gerçekleşmiş bulunmalıdır.
• Tutuklama son çare olmalıdır.
• Tutuklama yasağı bulunan suçlardan olmamalıdır.
• Ölçülülük, orantılılık ön şartı gerçekleşmiş olmalıdır.
• Somut olayda adli kontrol hükümlerinin uygulanmaması gerekir.
• Muhakeme şartı gerçekleşmelidir
• Şüpheli veya sanığa güvence belgesi verilmemiş olmalıdır.