Tutuklu Kişi Ne Zaman ve Neye Göre Hükümlü Olur?

Okumakta olduğunuz yazı ile ilgili bir davanız varsa, bu konuda uzman bir avukatın profesyonel yardımından faydalanmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Bizimle iletişime geçmek veya avukatımız bilgi almak için onur@cbthukuk.net adresine mail atabilir veya 0532 663 86 93 numaralı telefonumuzdan bize ulaşabilirsiniz.

Tutuklu Kişi Ne Zaman ve Neye Göre Hükümlü Olur?
Kanun koyucu tutukluluğun en fazla ne kadar olacağı ile ilgili yasal düzenlemeyi yapmıştır. Buna göre, hiç kimse kanunda belirtilen sürelerden daha fazla özgürlüğü kısıtlanarak tutuklu bırakılamaz. Tutuklu ne zaman hükümlü olur, sorusuna yanıt bulmak için öncelikli olarak suçun niteliğinin ne olduğu ve buna göre tutukluluk sürelerinin en fazla ne kadar olacağına değinmek gerekecektir.
Tutuklu Kişi Hangi Karardan Sonra Hükümlü Olur?
Tutukluluk Süresi En Fazla Ne Kadar Olabilir?
Tutukluluk süresi, ağır ceza kapsamında olan suçlar ve ağır ceza kapsamında olmayan suçlar olarak ikiye ayrılmalıdır. Ağır ceza mahkemeleri kapsamında olmayan suçlar (ağır ceza mahkemesinin kapsamında olmayan suçlar için ceza yargılamalarının tamamı asliye ceza mahkemelerinde yapılmaktadır) yani asliye ceza mahkemesi kapsamındaki suçlar için tutukluluk süresi 1 yıldır ve gerekçesi açıkça belirtilmek şartıyla zorunluluk halinde en fazla 6 ay daha uzatılabilir, toplamda bu süre 1 yıl 6 ayı geçemez. Ağır ceza mahkemesi kapsamında olan suçlar yönünden tutuklama süresi 2 yıldır ve bu süre gerekçesi açıkça belirtilmek üzere zorunluluk halinde en fazla 3 yıl daha uzatılabilir, toplamda bu süre 5 yılı geçemez.

Tutuklu Ne Zaman Hükümlü Olur?
Tutuklu sanıkların yapılan yargılamalarında tutukluluk süreleri yasada belirtilen sınırların üstünde olamaz, özellikle ağır ceza mahkemelerinde yapılan yargılamalarda tutukluluk nedenlerinde değişiklik olmaması nedeniyle tutukluluk süresine ilişkin yasal süre dolmadan hüküm kurulabilir ve dava dosyası kesinleşebilir. Böyle bir durumda, yani tutuklu hakkında hapis cezasına hükmedilmesi ve bu hükmün kesinleşmesi halinde tutuklu artık hükümlü sıfatını almış olacaktır. Bu durum, genellikle kanunda alt sınırı 10 yıldan fazla olan terör, uyuşturucu, kasten adam öldürme ve diğer ağır cezalık suçlarda görülmektedir. Bazı durumlarda mahkeme tutuklu sanık hakkında hüküm kurduğunda sanığın yatmış olduğu ceza miktarı ile sanığa hükmedilen ceza miktarı göz önünde bulundurularak son duruşmada tahliye kararı verebilmektedir. Asliye ceza mahkemelerinde bu durumla sık karşılaşılmazsa bile yine tutuklunun tahliyesine karar verilmeden hapis cezasına hükmedildiği ve bu cezanın kesinleşmesi sonrası tutuklunun hükümlü olarak kalan cezasını çekmeye devam ettiğini durumlara rastlamaktayız. Sonuç olarak tutuklunun hükümlü olabilmesi için, ilgili mahkemenin tutuklu hakkında vermiş olduğu hapis cezasının kesinleşmesi sonrasında tutuklu, hükümlü sıfatını almış olacaktır.
Mahkemenin Vermiş Olduğu Hapis Cezasına ve Tutukluluğun Devamına İtiraz
Tutuklu aynı anda, mahkemenin vermiş olduğu hapis cezasına ilişkin karara ve tutukluluğun devamına istinaf başvurusunda bulunup itiraz ederek, dava dosyasının incelenip bozulması amacıyla Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesini talep edebilir. Mahkemenin vermiş olduğu karara karşı yasal süresi olan 7 günlük süre içerisinde yazılacak olan dilekçe veya zabıt katibine yapılacak başvuru ya da ceza infaz kurumu veya tutuk evi müdürlüğünce istinaf başvuru talebinin tutanak altına aldırılması halinde, istinaf başvurusunda bulunabilir. Tutuklunun tahliyesine veya tutukluluğun devamına, kararın onanmasına veya bozulmasına bölge adliye mahkemesi tarafından yapılacak olan inceleme sonucunda karar verilecektir.

Avukata Sor

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.