Boşanma Davası Nasıl Açılır

Okumakta olduğunuz yazı ile ilgili bir davanız varsa, bu konuda uzman bir avukatın profesyonel yardımından faydalanmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Bizimle iletişime geçmek veya avukatımız bilgi almak için onur@cbthukuk.net adresine mail atabilir veya 0532 663 86 93 numaralı telefonumuzdan bize ulaşabilirsiniz.

Boşanma davası, taleple bağlı olunan bir davadır. Yani, boşanma dava dilekçesinde belirttiğiniz olaylarla ve ileri sürdüğünüz vakalarla bağlısınız. Bu nedenle boşanma davası dilekçenize yazacağınız şeylere dikkat etmeniz gerekmektedir.

– Öncelikle, bir çekişmeli boşanma davasında, en önemli olan şey, son yaşanan olaydır. Yani, boşanma talep eden tarafın, son olarak hangi olaydan dolayı boşanmaya karar verdiği önem arz etmektedir. Bu nedenle, son yaşanan ve boşanmaya sebebiyet veren olayı, özet şeklinde ve fazla teferruata girmeden anlatmanız gerekmektedir. Mahkeme, özellikle son olayın boşanma kararı verilmesi için haklı bir neden olup olmadığı konusunda inceleme yapacaktır.

– Evlilik süreci boyunca yaşanan ve fakat tarafların boşanmasına sebebiyet vermemiş olan olumsuz durumları anlatmanız, sadece mahkemenin bir fikir sahibi olması açısından önemlidir. Çünkü yaşanan bu olaylardan sonra yine evlilik devam ettiği için, bu hususlar “ikincil” değerde hususlardır. Örneğin, eşinin kendisini aldattığından bahisle boşanma davası açan taraf, aynı zamanda eşinin evlilik birliği içerisinde evin giderlerini tam olarak karşılamadığını ileri sürerse, mahkeme evin gideri konusunda eşin ileri sürdüğü konular hakkında pek fazla araştırma yapmayacaktır.

– Delille ispatlayamayacağınız konular üzerinde fazla durmayın. Boşanma davalarında önemli olan, delildir. Örneğin, davacı evlilik birliği içerisinde devamlı kavga ettiklerini ileri sürüp de, bu konuda bir tanık getiremezse, hakim bu beyana itibar etmeyecektir. Aynı şekilde, eşinin kendisini dövdüğünü iddia eden taraf, bu konuda bir tanık veya doktor raporu sunamazsa, yine mahkeme bu konuyu göz önüne almayacaktır. Bu nedenle, delille ispat edemeyeceğiniz hususlar hakkında fazla yorum yapmayın.

– Tanıklarınızı yönlendirmeyin. Boşanma davalarında belki de en çok sıkıntı yaşayan kişiler, tanıklardır. Tanıklar, her iki tarafı da tanıdıkları için, mahkeme huzurunda verdikleri ifadelerde, pek rahat davranamazlar. Taraflar tanıklarından, görmedikleri olayı anlatmalarını veya gördükleri bir olayı farklı anlatmalarını istedikleri sıkça görülen bir durumdur. Sakın böyle bir teşebbüste bulunmayın. Tanık, hakimin önünde beyanda bulunacağı sırada, hakim tanığa çapraz sorular sorarak, doğru söyleyip söylemediğini sınayacaktır. Bu durumda da büyük ihtimalle hakim, tanığın doğru söyleyip söylemediğini anlayacaktır. Yalancı tanıklık yapmak, suç olduğu gibi, tanığı mahkemede dinleten taraf açısından da davanın olumsuz sonuçlanmasına neden olacak bir olaydır.

– Taleplerinizi, düzgün bir şekilde sıralayın. Boşanmak istediğinizi, nafaka istiyorsanız ne kadar nafaka istediğinizi, maddi-manevi tazminat istiyorsanız bunun sebeplerini ve miktarlarını, çocuk var ise velayetini isteyip istemediğinizi ve nedenini açıkça belirtin. Mahkeme, açık bir şekilde dile getirilmeyen talepleri yok sayabilir.

– Adresleri ve TC kimlik numaranızı doğru yazdığınızdan emin olun, Karşı tarafın TC kimlik numarasını bilmek zorunda değilsiniz ama biliyorsanız yazın. Aynı şekilde, kendi adresinizi ve karşı tarafın adresini doğru yazdığınızdan emin olun. Eğer karşı tarafın ikamet adresini bilmiyorsanız, iş adresini de verebilirsiniz.

– Hazırladığınız dilekçeden iki nüsha çıkarıp, adliyeye başvurun. Dava açma bürosu, dava açılması sırasında sizden harç ve masraf talep edecektir. Bu harç ve masrafları yatırdıktan sonra, davanızın hangi mahkemeye düştüğü ve dosya numarasının ne olduğunu bildiren bir kağıt tarafınıza verilecektir.

Avukata Sor

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.