Okumakta olduğunuz yazı ile ilgili bir davanız varsa, bu konuda uzman bir avukatın profesyonel yardımından faydalanmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Bizimle iletişime geçmek veya avukatımız bilgi almak için onur@cbthukuk.net adresine mail atabilir veya 0532 663 86 93 numaralı telefonumuzdan bize ulaşabilirsiniz.
Vergi Usul Kanunu’nun 114 üncü maddesine göre, vergi dairesince matrah taktiri için taktir komisyonuna başvurulması zamanaşımını durdurmaktadır. Duran zamanaşımı, taktir komisyonu kararının vergi idaresine gelmesini izleyen günden itibaren işlemeye başlar. İdarenin takdir komisyonuna başvurmasının zamanaşımını durdurabilmesi için, takdir komisyonunun yetkili olması ve kanunlara uygun bir şekilde kurulmuş olması gerekmektedir. Danıştay, üyelerin seçiminde kanunun aradığı şartların yerine getirilmemesi halinde taktir komisyonunun kuruluşunu usulsüz sayarak, komisyon çalışmaları sırasında zamanaşımının durduğunu kabul etmemektedir.[22]
Bazen takdir komisyonlarının matrah takdir etmemeleri veya eksik matrak taktir etmeleri halinde vergi daireleri matrah takdiri için vergi yargısı organlarına başvurmaktadırlar (VUK. Md. 377/2). Bu durumda, çoğu kez tarh zamanaşımı süresi yargı organlarının kararı vergi dairesine gelmeden dolmaktadır. Vergi yargısı organlarında geçen süre içinde zamanaşımının işlemeyeceğine ilişkin herhangi bir hüküm yasalarda ter almamaktadır. Ancak Danıştay İçtihadı Birleştirme Kurulu, vergi dairelerinin yargı organlarına matrah taktiri için başvurmaları halinde zamanaşımının duracağını kabul etmektedir.
Vergi Usul Kanunu’nun 374 üncü maddesinin birinci fıkrasının parantez içi hükmü, 114 üncü maddenin 2 nci fıkrasının ceza zamanaşımı için de geçerli olacağını belirtmek suretiyle matrah taktiri için takdir komisyonuna başvurulmasının cezalarda tarh zamanaşımını durduracağını kabul etmiştir.
One Reply to “Tarh Zamanaşımı Takdir Komisyonuna Başvurulması”