Hangi Suçlar Para Cezasına Çevrilir ?

Hapis Cezasının Adli Para Cezasına Çevrilmesi Şartları Nelerdir?

Hapis cezasının para cezasına çevrilmesi kararı, mahkeme tarafından bazı olgular gözlenerek verilir. Suçlunun kişiliği, sosyal ve ekonomik durumu, yargılama sürecinde duyduğu pişmanlık ve suçun işlenmesindeki özellikler mahkeme tarafından tek tek değerlendirilir. Örneğin, suçu işlediği için pişmanlık göstermeyen, saldırgan, hakkında suçta tekerrür hükümleri uygulanan bir failin, mahkum olduğu hapis cezası mahkeme tarafından para cezasına çevrilemez. 

  • Kasten İşlenen Suçlar: Kasten işlenen suçlarda hükmedilen hapis cezasının miktarı 1 yıl veya 6 ay ise hapis cezası adli para cezasına çevrilebilir. Örneğin, kasten yaralama, hırsızlık, basit dolandırıcılık gibi
  • Taksirle İşlenen Suçlar: Taksirle işlenen suçlarda ise hapis cezasının paraya çevrilmesi için bir ceza sınırı yoktur. Örneğin: Trafik kazası veya iş kazası neticesinde ölüm v.s. Taksirle işlenen suçlarda, hükmedilen cezanın miktarı ne olursa olsun her zaman paraya çevrilebilir. Örneğin: taksirle işlenen bir suçtan 5 yıl hapis cezası verilse bile çevrilebilir. Suç taksirle işlenen suçlardan değilse; 2 yıl, 3 yıl veya 4 yıl gibi hapis cezalarının adli para cezasına çevrilmesi mümkün değildir. 
  • Bilinçli Taksirle İşlenen Suçlar: Bilinçli taksirle işlenen suçlar nedeniyle hükmedilen hapis cezaları 1 yıl veya altında ise para cezasına çevrilebilir. Taksirli suçlara ilişkin hapis cezası miktarının dikkate alınmaması şeklideki kural “bilinçli taksir” halinde uygulanamaz (TCK md 50/4)
  • Yukarıda bahsedilen hapis cezalarının paraya çevrilmesi hakimin takdirindedir. Fakat bazı durumlarda hakimin takdir hakkı yoktur, eğer hükmolunan ceza 30 gün ve daha az süreli hapis cezası ise hakim, bu cezayı adli para cezasına veya seçenek yaptırımlara çevirmek zorundadır.

18 YAŞINDAN KÜÇÜK için hapis cezasını adli para cezasına çevirmek

  • Ayrıca, yargılanan kişinin yaşı 18’den küçük veya 65 yaşından büyük olması halinde de, hakim 1 yıl veya 6 ay hapis cezasını adli para cezasına veya seçenek yaptırımlara çevirmek zorundadır. (TCK md.50/3)
  • 65 yaşında büyük için hapis cezasının para cezasına çevrilmesi

Hapis cezası ile adli para cezasının birlikte yaptırım olarak öngörüldüğü suçlar

Hapis cezası ile adli para cezasının birlikte yaptırım olarak öngörüldüğü suçlarda, sanık hakkında hükmedilen hapis cezası da adli para cezasına çevrilebilir. Örneğin, 6136 sayılı Kanun’un 13/1 maddesi, sanığın “1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 30 gün100 güne kadar adli para cezası” ile cezalandırılmasını öngörmektedir. Mahkeme, hem seçenek yaptırım olan adli para cezasına hükmedebilir, hem de sanık hakkında 1 yıl hapis cezası verdiğinde, bu hapis cezasını adli para cezasına çevirebilir.

 

9 Replies to “Hangi Suçlar Para Cezasına Çevrilir ?”

  1. Merhabalar benim esim. Uyuşturucu içmekten 1sene 8ay cezası vardı ve cezasının bir sene yaptıktan sonra açık cezaevinden kaçtı ve 24 saat olmadan kendisi teslim oldu karakola su an kapalı cezaevinde kalıyor seza alırmı eğer ceza alırsa para cezasına cevirse olurmu cevap verirseniz sevinirim teşekürler

    Beğen

    1. Merhaba,
      Kısa süreli haspis cezası olarak 1 yılı aşmayan hapis cezaları yerine, para cezası uygulanır.
      Uyuşturucu Madde Kullanma ve Bulundurma Suçunun Cezası 2 yıldan 5 yıla kadar çıkmaktadır.
      Hükümlünün Firar Suçu (Açık Cezaevinden Kaçması) Bu durumda kaçtığı için Kendisini kapalı cezaevine gönderilecektir. Ayrıca Disiplin Suçu işlediği için; 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfaz Kanunu madde 44- Hücreye koyma cezası, hükümlünün eylemlerinin nitelikli ve ağırlığına göre bir günden yirmi güne kadar açık havaya çıkma hakkı saklı kalmak üzere, geceli ve gündüzlü bir hücrede tek başına tutulması ve her türlü temastan yoksun bırakılmasıdır.

      Dosyanın içeriğinin incelenmesi gerekmektedir; bu durumda kesin bir cevap verilemez hükümlünün dosyasına göre değişmektedir. Ancak kesinleşen hapis cezalarına itirazda mümkündür Yukarıda belirtildiği gibi dosya içeriğine göre değişmektedir bu durum.

      Beğen

    1. Merhaba,

      Öncelikle sanığın adli sicil kaydı bu noktada çok büyük öneme sahiptir. Sanığın geçmişi cezayı etkiler ayrıca, nasıl yakalandığı kaç gr bulunduğu hassas terazi gibi aletlerin bulunup bulunmadığı gibi bir çok detay dosyayı etkiler.

      TCK’nın 188/3 maddesi uyarınca uyuşturucu madde ticareti suçundan yargılanan bir sanığın avukatı, müvekkilinin beraat etmesini sağlamak için dosyaya göre sanık lehine onlarca farklı delilin toplanmasının mahkemeden isteyebilir.
      Bunlar yerine getirilmeden sanığın mahkumiyetine karar verilirse de istinaf yoluna başvurarak Bölge Adliye Mahkemeleri’nde ve devamında temyiz yoluna başvurarak Yargıtay’da sanık hakkındaki mahkumiyet kararının kaldırılmasını / bozulmasını, neticesinde müvekilinin beraat etmesini sağlayabilir.

      Uyuşturucu madde ticareti suçunda sanık lehine toplanabilecek ve beraatini sağlayabilecek pek çok delilden bir kısmı aşağıda sıralanmıştır;

      1-parmak izi karşılaştırması yapılması
      2- HTS kayıtlarının getirilmesi
      3-keşif yapılması
      4-kamera kayıtlarının incelenmesi
      5- zabıt mümzillerinin tutanak düzenleyici polis veya jandırmanın dinlenmesi
      6- uyuşturucu maddenin sanığa aidiyetinin gerekirse moleküler genetik incelemesi yaptırılarak incelenmesi
      7- sanıpın ceza sorumluluğunun var olup olmadığına yönelik rapor alınması

      Uyuşturucu madde ticareti suçundan yargılanan yahut ceza almış bir sanık (ya da yakını iseniz) uyuşturucu suçlarında istinaf ve yargıtay uygulamasına, beraat ve bozma gerekçelerine tümüyle hakim bir ceza avukatı edinmeniz, dosyanızdaki tüm detaylar değerlendirildikten sonra durumunuza uygun düşecek savuna yapılmasının, ceza almanız halinde de mahkemenin neden mahkumiyet verdiği “doğru tespit edilerek” istinaf veya temyiz başvurusunun size özel hazırlanmasının sağlamanız faydanıza olacaktır.

      Beğen

  2. 20 karton kaçak sigara bulundurmak dolayı 1 yıl 8 ay ceza aldım birde 550 tl para cezası verdi hepsini paraya çevirebilirmiyiz?

    Liked by 1 kişi

    1. Merhaba,
      Geçmiş olsun,
      Taksirle işlenen suçlar da hükmedilen cezanın miktarı ne olursa olsun her zaman paraya çevrilebilir

      Taksirle işlenen suçlardan değilse cinsine göre para cezasına çevrilmesi değişmektedir.

      Beğen

      1. Benim eşim açık cezaevinde yattı bir 6 gün yattıktan sonra denetım verıldı denetimi yandı 4 ay yaptı 8 ayı kaldı ve cezası kesildi ama mahkeme görmedi şimdi teslim olup kapalı cezaevinde yatacak fakat para cezasına çevrilmez mi acaba

        Beğen

  3. Benim eşime 2 yıl ceza verildi 1 yıla düştü açık cezaevinde yattı bir 6 gün yattıktan sonra denetım verildi 4 ay yaptı 8 ayı kaldı denetimi yandı ve cezası kesildi ama mahkeme görmedi şimdi teslim olup kapalı cezaevinde yatacak fakat para cezasına çevrilmez mi acaba

    Beğen

Avukata Sor

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.