Silah ve Parmak izi

Çocuklara ait parmak izleri 1, erişkinlere ait olanlarsa bir kaç gün içerisinde yok olur. Zira parmak izi, parmaklardan salgılanan terle oluşur. Yetişkinlerin salgıladıkları ter, çocuklarınkinden biraz farklıdır.

Ancak çoğu zaman parmak izine ulaşmak mümkün olmuyor.

Ayrıca, Kanserli hastaların kullandığı ve etken maddesi “kepasitabin” olan bir ilaç, ilacı kullanan hastaların parmak izlerinin tespitini engelliyor. Türkiye’de “xeloda” isimli ilacın terkibinde söz konusu etken madde bulunuyor. İlacın yan etkisinden dolayı el ve ayak parmaklarının izleri bir şekilde hemen siliniyor.

PARMAK İZİ ASLINDA BİR VÜCUT SALGISI

“Biz de işte bu noktada DNA’ya gidiyoruz. Salgıyla organizmanın içinden, yani parmağımızdan çıkanla eğer bir metale dokunursak, o zaman o metalin o noktaları bir kimyasal tepkimeye maruz kalıyor, oksitleniyor. Diyelim ki pırıl pırıl bir metal yüzeye parmağınla değersen, senin parmağının yolakları içindeki asit, metalin o noktalarını yer, oksitler. O zaman senin parmak izin bir daha yok olmamak üzere metalin oksitlenmiş olan o bölgesinde mis gibi görülür. İşte bu bizim için çok önemli, çünkü gerek bomba gerek silah incelemelerinde bomba veya silahların üzerinde böyle izler varsa biz bunları bulabiliriz. Tabii kolay değil bu, mutlaka doğru metodolojik yöntemler sıralı olarak ve uygun seviyelerde kullanılmalı.”

Parmak izi almaya yetkili kurum ve kişiler kimlerdir ?

Ceza Yargılam Hukuku’ndaki adı “kimlik tespitidir” ve “koruma tedbirleri”

Koruma tedbirlerine başvurma hakkı kural olarak yargıçtadır; ancak duruma göre savcı, kolluk ve bazen de herkes koruma tedbirlerine başvurabilir.Ancak kimin hangi koruma tedbirini uygulayacağı , şartları ile teker teker belirtilir.

Örneğin tutuklama koruma tedbirine yalnız yargıç karar verebilirken, otopsiye bazı durumlarda savcı, karar verebilir veya suçüstü olan ve kaçmakta olan bir faili herkes yakalayabilir. Ancak belirttiğim gibi kimin hangi koruma tedbirini uygulayacağının Kanun’da teker teker belirtilmesi gerekir.

Parmak izi alma koruma tedbirine adli görevlerinde, Savcı adına hareket eden kolluk , yani Jandarma ve Polis başvurabilir. Bu yetkinin kanuni dayanağı ilgili kanunlarda vardır.

Ancak özel şahıs ve kurumların böyle bir hakları yoktur. Parmak izi , tıpkı kişinin fotoğrafı, el yazısı veya saç telleri gibi kişilik haklarının bir parçasıdır ve onun izni veya hür iradesi olmadan alınamaz, kaydedilemez bu durum hukuka aykırıdır.

Kağıt üstünde de böyle bir delil geçersizdir. Çünkü CMUK135-a maddesine göre kanuna ve hukuka aykırı biçimde elde edilen deliller hiç bir şekilde hükme esas alınamaz.

Birisinin silahına dokundum parmak izim var diye sorun çıkar mı?

Sadece bu nedenle suçlama yapılamaz, barut izi, tutulma şekli, silahın ateş açılma yönü gibi çok fazla detaylı değerlendirme yapılmaktadır.

Ayrıca gün içerisinde silah olabilecek bir sürü nesneye dokunmaktayız.

Okumakta olduğunuz yazı ile ilgili bir davanız varsa, bu konuda uzman bir avukatın profesyonel yardımından faydalanmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Bizimle iletişime geçmek veya avukatımızdan bilgi almak için onur@cbthukuk.net adresine mail atabilir veya 0532 663 86 93 numaralı telefonumuzdan bize ulaşabilirsiniz

Avukata Sor

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.